top of page

Aangepast op gebruiker

 

 

 

 

 

Elektrische rolstoel

De elektrische rolstoel is in principe hetzelfde als de normaal rolstoel, alleen zijn de functies geautomatiseerd. Voor de specifieke functies kan gekeken worden naar het kopje dat de specifieke instellingen beschrijft. Wat de elektrische rolstoel speciaal maakt tegenover de ‘normale’ rolstoel is dat de wielaandrijving geautomatiseerd is. De rolstoelgebruiker kan zo met minimale arm- & handkracht de rolstoel bedienen. Dit zorgt dat dit type rolstoel beter aansluit bij mensen met verminderde arm- & handfunctie. Omdat in verschillende omgevingen ook verschillende instellingen gewenst zijn qua snelheid en remmen, zijn er verschillende profielen in te stellen. Als voorbeeld zijn er drie profielen uitgewerkt met toelichting, verderop in het verslag. Deze profielen in combinatie met de aansturing, in de vorm van een joystick, zorgen ervoor dat de rolstoel bruikbaar is met minimale armkracht en schokkerige bewegingen. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende doelgroep: parkinson, ALS en MS. Dit is mogelijk omdat m.b.v. de instellingen de aansturing minder gevoelig afgesteld kan worden.

 

Een ander voordeel voor de gebruiker is dat er het een en ander automatisch afgesteld kan worden. Dit zijn de kanteling, hoogte zitting en de snelheid.

De facetten die andere rolstoelen ook bevatten, zoals: armleuningen, wielen, voetsteunen, rugleuning en zitting zullen nog wel handmatig afgesteld moeten worden. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld demente personen, zichzelf in een onhandige positie brengen, zonder zich te beseffen wat ze aan het doen zijn.

Elke persoon heeft een andere lichaamsbouw en heeft zodoende ook hulpmiddelen nodig, die aansluiten bij zijn of haar bouw. Omdat het specifiek ontwerpen van hulpmiddelen per persoon kostbaar is, zijn de meeste hulpmiddelen afstelbaar. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld de hoogte en breedte aangepast kunnen worden. Zelfs als je een statisch ontwerp maakt wat precies aansluit op de gebruiker kan dat nog voor problemen zorgen, omdat de lichaamsbouw gedurende de tijd veranderd en er kunnen (onvoorziene) omstandig voorkomen waarbij een andere lichaamshouding gewenst of vereist wordt.

 

​

Handgestuurde rolstoel

Om een rolstoel goed af te kunnen stellen, moet er kennis aanwezig zijn over een juiste zithouding. Dit wordt behandeld in het vakgebied van de ergonomie (boek: P.Voskamp basis ergonomie). De afstelbare onderdelen van een rolstoel, worden hieronder verder toegelicht met de redenen en de aandachtspunten.

 

In het algemeen zijn er 5 factoren te onderscheiden waarmee rekening moet worden gehouden bij een ergonomisch ontwerp. Dat zijn lichaamsafmetingend, kracht, belastbaarheid, cognitie en gezichtsveld.

Omdat het vooral om de fysieke instelmogelijkheden gaat wordt het onderdeel van de lichaamsafmetingen verder toegelicht. Bij het ontwerpen van een stoel zijn de volgende 3 factoren het meest belangrijk (zie afbeelding 1 ter verduidelijking):

-Knieholtehoogte (hoogte van de stoel) van punt A tot B. De knieholtehoogte moet horizontaal zitten met het zitvlak dit is het beste. Als de knieholtehoogte hoger is dan de zitting zal de rolstoel te laag zijn. Dit zal uiteindelijk voor minder comfort zorgen. Als de benen hangen is er ook minder comfort. Ook zullen dan de spieren worden afgekneld.

-Bil-knieholtediepte (de lengte van de zitting tot aan de rugleuning) van punt B tot C. Tussen de knieholte en de zitting is het handig dat er 2 vingers tussen passen. De zitting is dan goed want dan zijn de drukpunten beter verdeeld. 

-Reikhoogte zittend (als hier niet aan voldaan wordt, moet de stoel verstelbaar zijn) van punt D tot E (gerekend bij een gestrekte arm).

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Hieronder worden de afstelbare onderdelen toegelicht, die van belang zijn om de rolstoelgebruiker in een anatomisch correcte houding te kunnen laten zitten. Waardoor de nadelen van langdurig zitten, die onvermijdelijk zijn, beperkt worden.

 

Armleuningen

Het is van belang om de armleuning goed af te stellen omdat de schouders anders te ver opgetrokken zitten of teveel hangen, waardoor ze constant onder spanning staan en stijf worden. Waar stijve schouders op zichzelf al onprettig zijn, kan dit ook leiden tot gespannen nekspieren, wat weer hoofdpijn als gevolg kan hebben. Bij de armleuning is het dus belangrijk dat het schoudergewricht in neutrale positie zit, waardoor de omliggende weefsels zoveel mogelijk ontzien worden.  

 

Wielen

Hierbij zijn vooral de twee achterwielen van belang omdat deze direct van invloed zijn op de schouder- en rugpositie. Als de wielen namelijk te ver naar voren staan, komen de bovenrug en schouders wat naar voren, waardoor er extra spanning op staat.

 

Voetsteun

De hoogte van de voetsteun is belangrijk voor een goede doorbloeding van de benen. Als de voetsteun te hoog komt, worden de hamstrings niet goed ondersteund. Hierdoor staat er onnodig spanning op die spieren, wat op de lange termijn niet goed is voor de doorbloeding. Staat de voetsteun te laag dan worden de hamstrings zelfs afgekneld, waardoor de benen minder goed doorbloed raken. De goede afstand kan gevonden worden door een hand aan de caudale kant van de femur te plaatsen tussen het been en de zitting. Als er een hand tussenkan is de voetsteun goed afgesteld.  

 

Rugleuning

De rug heeft een natuurlijke kromming in de vorm van een s. Om deze kromming in een rolstoel te handhaven, kan de rugleuning m.b.v. klittenband verstelt worden. Het waarborgen van deze s-vorm zorgt ervoor dat de ruggenwervels op de juiste manier belast worden. Als de rug in een andere vorm wordt geforceerd, ontstaat ongelijkmatige druk op de wervels. Wat op den duur tot klachten kan leiden.

 

Zitting

Er kunnen verschillende kussens op de zitting worden gelegd, die aansluiten bij de behoefte van de desbetreffende persoon. Als een persoon bijvoorbeeld decubitus heeft, zal diegene een decubitus kussen kunnen krijgen. Dit kussen zorgt er dan voor dat de druk op de decubituswond afneemt, waardoor de wond kan herstellen of verergering worden tegenhouden.

bottom of page