Passieve lift
Stappenplan
​
De passieve lift wordt gebruikt bij cliënten die zich niet zelfstandig meer kunnen verplaatsen van bed naar rolstoel. Deze cliënten hebben ook geen sta- functie meer.
Benodigdheden
De volgende onderdelen zijn nodig voor een passieve tillift.
-
Passieve tillift
-
Accu
-
Tilband
-
Baleinen
Voorbereiden
Voordat je de tillift gaat gebruiken zal er voorbereid moeten worden. Zo moet je ten eerste genoeg ruimte maken in het werkgebied. Dit is voor de hulpverlener en voor de cliënt gemakkelijker. Zo kan er nergens over gestruikeld worden. Ten tweede is het handig om alle benodigdheden klaar te zetten voor het gebruik. Het is niet fijn voor de cliënt als de hulpverlener nog allemaal spullen moet pakken dit zorgt er alleen maar voor dat de transfer langer duurt. Vervolgens is het handig om de cliënt stap voor stap uit te leggen wat er gaat gebeuren. Dit is fijn voor beide. Zo weet de cliënt wat hem/haar te wachten staat. Als voorbereiding is het ook zeer handig om te kijken of de accu voldoende is opgeladen. Als laatste moeten de baleinen in de tilband aan de kant van het hoofd. Baleinen zijn dunne latjes die ervoor zorgen dat het hoofd van de cliënt ondersteunt wordt tijdens de transfer.
Handelingen
De passieve tillift dient als volgt gebruikt te worden. Ten eerste moet de tilband onder de cliënt gelegd te worden. Dit gebeurt op de volgende manier. Ten eerste wordt nog een keer aan de cliënt uitgelegd wat er gaat gebeuren. Zo kunnen onduidelijkheden worden opgehelderd. Ook kan de cliënt zich voorbereiden op handelingen mochten deze wat meer inspanning moeten leveren. Als alles duidelijk is wordt het bed op een juiste werkhoogte gezet. Dit is voor de hulpverlener makkelijker om de transfer uit te voeren. Vervolgens zet de hulpverlener het bedrek omhoog aan de zijde waar hij/zij niet staat. Dit is voor de veiligheid. Als dit gedaan is helpt de hulpverlener de cliënt op zijn zij. Nu rolt de hulpverlener de tilband voor de helft op zodat het midden van de tilband op de rug van de cliënt komt. De hulpverlener helpt de cliënt hierna terug op zijn/haar rug. Als de cliënt weer op zijn/haar rug ligt wordt de bedrek aan de kant van de hulpverlener omhoog gedaan. hierna loopt de hulpverlener naar de andere kant van het bed. Aan deze kant doet de hulpverlener juist het bedrek omlaag. Als het bedrek omlaag is helpt de hulpverlener de cliënt weer om op de zij te liggen. De hulpverlener trekt dan de opgerolde tilband naar zich toe zodat de band plat ligt. Het is wel heel belangrijk dat er wordt gezorgd dat er geen kreukels in de kleding van de cliënt zitten, dit kan namelijk decubitus vorming veroorzaken als de cliënt voor een langere tijd in de rolstoel zit.
De hulpverlener gaat als volgt te werk om de cliënt van bed naar een stoel te krijgen:
Bij elke handeling wordt er bij de cliënt aangegeven wat er gaat gebeuren, dit is zodat alles duidelijk is en zodat de cliënt zich kan voorbereiden. Als eerste wordt het bed waar de cliënt op ligt op de goede werkhouding van de hulpverlener gebracht. Vervolgens wordt de tiljuk net zoals in de afbeelding hiernaast boven de cliënt geplaatst. De tiljuk is waar de band aan wordt bevestigd om de transfer uit te voeren. Bij de schouders en aan de binnenkant van de benen van de cliënt zitten de haken waar de tilband aan de tiljuk bevestigd worden. Let er wel op dat de armen binnen de tilband vallen zodat de kans niet bestaat dat de cliënt uit de tilband valt tijdens het verplaatsen. De hulpverlener zorgt ervoor dat de (rol)stoel in de buurt staat zodat er maar een klein stukje overbrugd moet worden met de tillift. Er wordt ook gezorgd dat de voetsteunen van de rolstoel gehaald zijn, dit zodat de tillift dicht genoeg bij de rolstoel kan komen te staan. Met de afstandsbediening, hiernaast afgebeeld, wordt de cliënt in een zittende houding omhoog gebracht. Dit moet in een zittende houding omdat de cliënt last kan hebben van slikproblemen. Als de cliënt opgetild is van het bed wordt de tillift naar de rolstoel toe gereden, tijdens het rijden worden via de afstandsbediening de poten van de tillift uit elkaar gezet. Dit zodat de cliënt goed met de rug tegen de rolstoel kan komen te hangen. Vervolgens wordt de tillift op de rem gezet en loopt de hulpverlener naar de achterkant van de rolstoel. De tiljuk wordt langzaam naar beneden gezakt zodat de cliënt goed naar achteren in de rolstoel komt te zitten. Als de cliënt zit dan kan de tilband los geklikt worden. De baleinen worden uit de tilband gehaald en de clips worden over de rand van de rolstoel weggestopt zodat de cliënt er geen last van heeft en dat de kans niet bestaat dat de cliënt risico loopt op decubitus.
​
Let op dat als de tillift teruggezet wordt, dat de poten weer recht staan en dat de accu weer in de oplader zit!
Onder het kopje eigen ervaring staat ook nog een video, waarin het gebruik van een tillift wordt gedemonstreerd.