(Passieve lift)
Iedereen uit de groep heeft een keer de tillift bediend en is via de lift van bed naar de rolstoel gebracht. Uit deze gebeurtenis zijn een aantal dingen naar voren gekomen.
Bedienen
Tijdens het bedienen van de tillift moet erop gelet worden dat de beweging niet met te veel schokken gaat. Het viel op dat als de knop niet goed ingedrukt werd dat de lift dan abrupt stopte. Het abrupt stoppen is wel voordelig als bijvoorbeeld de tiljuk bijna tegen de persoon die op bed ligt aankomt. Ook moet de tiljuk erg dicht boven de cliënt hangen, voordat de tilband eraan vast gemaakt kan worden. De lift is bedoeld om het de hulpverlener te vergemakkelijken, doordat ze niet veel kracht hoeven te gebruiken om een cliënt te verplaatsen. Echter is het rijden met de lift best lastig en zwaar, het draaien gaat vooral vanuit de rug en dat is erg belastend als het vaak achter elkaar gedaan moet worden. Ook moet diegene die in de tiljuk hangt, goed boven de rolstoel gedraaid worden. Dit kan als de persoon wat zwaarder is, ook zwaar zijn voor de hulpverlener. De afstandsbediening is makkelijk in gebruik, er zitten niet teveel knoppen op en dankzij de afbeeldingen weet je precies voor welke beweging de knop is zonder alles uit te moeten proberen.
Als cliënt
Er is ervaren dat het best beangstigend kan zijn om met zo’n lift verplaatst te worden, dit omdat je er zelf geen zeggenschap over hebt en totaal afhankelijk bent van de zorgverlener. Als de tilband onder je wordt gelegd, wordt het als erg intiem ervaren, de zorgverlener is dan erg dichtbij in de persoonlijke ruimte. Het is erg begrijpelijk dat sommige cliënten dit als niet fijn ervaren. Het wordt als fijn ervaren om van tevoren te weten, welke handeling gaat komen. Het is het meest fijn, als de beweging soepel en in één keer gaat en niet dat de lift soms abrupt stopt. In de groep is ook naar voren gekomen dat in een zittende houding verplaatst worden fijner is dan in liggende houding, dit omdat je zo toch het idee hebt dat meer actief mee kunt doen tijdens het verplaatsen en omdat je ziet wat de hulpverlener doet.