Actieve lift
Stappenplan
​
De actieve tillift wordt ingezet als de cliënt moeite heeft met zelfstandig van bed naar stoel te komen. Echter de sta- functie is nog intact. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de cliënt minder kracht in de benen heeft of instabiel is bij het lopen.
Benodigdheden
-
Actieve tillift
-
Goede stevige schoenen
-
Accu
-
Een verpleegkundige
-
Til band
Voorbereiden
Er zijn een aantal voorbereidingen die gedaan moeten worden voordat er met de actieve tillift gewerkt kan worden. In het werkgebied moet ervoor gezorgd worden dat er genoeg ruimte is en dat de ruimte is opgeruimd. Dit omdat er dan geen obstakels zijn tijdens het verplaatsen. Ook is het handig dat alle benodigdheden, zoals rolstoel of stoel, binnen bereik zijn zodat als de cliënt in de tillift staat de zorgverlener niet weg moet om de spullen te halen. Van tevoren moet er altijd gecontroleerd worden dat de accu vol is, anders is er een risico dat als de cliënt in de tillift staat dat de tillift dan stopt met werken. Voor elke handeling moet de cliënt altijd ingelicht worden wat er gaat gebeuren. Hierdoor kan de cliënt zich hiervoor voorbereiden en zelf meewerken.
​
Handelingen
De actieve tillift dient als volgende gebruikt te worden. De zorgverlener rijdt de tillift zo dicht mogelijk bij de cliënt en zet hem op de rem. Dit zodat als de cliënt gaat staan de tillift niet wegrijd. De cliënt zet de beide voeten op de voetenplaats en leunt met de scheenbenen tegen de beensteunen. Het doel van de actieve lift is dat de cliënt ook zelf nog zoveel mogelijk doet om de sta- functie te behouden. Om deze reden wordt er van de cliënt ook gevraagd om de voeten zelf op de goede plek neer te zetten, alleen als dit echt niet gaat kan de zorgverlener helpen met het verplaatsen van de voeten en benen. De cliënt wordt gevraagd om naar voren te buigen zodat de zorgverlener de band om de rug van de cliënt kan plaatsen. Als de band goed aan de onderkant van de rug aanzit kan de cliënt weer rechtop gaan zitten. De band wordt vastgeklikt bij de buik, dit zorgt ervoor dat de band niet wegglijd als de cliënt gaat staan. Aan de tillift zitten handvaten waar de cliënt zich aan kan vastpakken. De zorgverlener bediend met de afstandsbediening de tillift. De band wordt omhoog getrokken en er wordt aan de cliënt gevraagd om zelf ook kracht te zetten in de benen om zo rechtop te komen staan. Als de cliënt gaat staan moet de zorgverlener er altijd op letten dat de cliënt geen pijn ervaart tijdens het staan en dat de band goed blijft zitten. Als de cliënt stabiel op de benen staat kan de tillift verplaatst worden voor de rolstoel of een stoel. De lift wordt zo dicht mogelijk tegen de rolstoel aangezet zodat als de cliënt gaat zitten goed met de rug tegen de rugleuning aan kan gaan zitten. Met de afstandsbediening wordt de band naar beneden gebracht en er wordt aan de cliënt gevraagd om mee te gaan zitten. Als de cliënt goed zit wordt de band door de zorgverlener losgemaakt en verwijderd en controleert deze of alles na wens is bij de cliënt.